למה לצאת להצטלם (דווקא) בחורף?
לקראת החורף שבא עלינו לטובה (בעיקר לאוהבי הצילום שבינינו), יש לא מעט אנשים שחוששים לצאת להצטלם במזג האוויר החורפי. הנה כמה נקודות מעניינות שאולי ישכנעו אתכם לא לחכות עד העונה הבאה.
צילומי חוץ מאפשרים לנו ליהנות מלוקיישנים מיוחדים, טבעיים ומגוונים עם פינות חמד אינסופיות בשילוב משחקי תאורה וזויות צילום יצירתיות. מקומות צילום בחוץ הם גם יעד נפלא למשפחות עם ילדים, כי הם יכולים להתרוצץ ולהיות חופשיים ולהצטלם תוך כדי באופן טבעי ומהנה. אך עם כל היתרונות בצילומי חוץ יש חיסרון אחד שיכול להיות משמעותי – מזג האוויר.
כשמדובר בצילומי חוץ, מזג האוויר עלול להיות גורם מכריע בכל הנוגע לתכנונים שלנו, אם זה בימיו השרביים של הקיץ או בימיה הגשומים והקרים של עונת החורף. אך אם בכל זאת חפצה נפשכם בצילומי חוץ מיוחדים, ולא בא לכם להיכנע למזג האוויר, יש כמה דברים שכדאי לדעת על אופן ניצול תנאי מזג האוויר הישראלי לטובתנו.
לפני שאגש לדבר על השפעת מזג האוויר על צילומי חוץ, חשוב להכיר שני מושגים מעניינים בנוגע לתאורה הטבעית של השמש:
שעות הזהב: כשמדובר בצילומי חוץ יש יתרון גדול לשימוש בתאורה טבעית כדי לייצר תמונות טבעיות וקסומות, אך חשוב להכיר את אור השמש ולהבין כיצד הוא עובד. שעות הזהב (The golden hours) הן השעות לאחר הזריחה או לפני השקיעה, בהן השמש יוצרת אור זהוב וקסום שנופל ברכות על המצולמים. השעות האלה הכי טובות לצילומי חוץ מהסיבות הבאות:
השמש נמוכה בשמיים - מכירים את זה שיש צל שחור מתחת לעיניים? הצל הזה נוצר משום שהאור מגיע מעלינו, למשל באמצע היום בצהריים כשהשמש גבוהה בשמיים. האור הזה לא מחמיא לנו, ולכן נעדיף לצלם בשעות הזהב כאשר השמש נמוכה יותר, וכך האור שנוצר מחמיא לנו מפני שהוא מגיע מהצד ולא מלמעלה.
השמש קרובה יותר לכדור הארץ - כאשר השמש זורחת או שוקעת היא קרובה יותר לכדור הארץ וכשזה קורה האור הופך להיות רך יותר ופחות קונטרסטי וקשה (לעומת השמש בצהרי היום). העיקרון אומר שככל שמקור האור גדול יותר (שמש זה מספיק גדול בשבילכם?) ויותר קרוב, כך הוא יצור תאורה רכה יותר.
2. אור אחורי (backlight):
אור אחורי הוא מקור אור שמגיע מאחורי המצולמים שלנו ומול המצלמה. מתי נוכל לקבל תאורה אחורית? בשעות הזהב כמובן :) אור אחורי יכול לשמש לנו למגוון תמונות יצירתיות, למשל הילה של אור היוצרת מראה קסום שמפריד את הדמות מהרקע או צילום סילואט (צללית של המצולם המדגישה את קווי המתאר שלו).
אור אחורי בשעות הזהב, היוצר תאורה רכה והילה שמפרידה את הדמות מהרקע.
אור אחורי בשעות הזהב שיוצר סילואט.
ובכן לאחר שהבנו מדוע שעות הזהב הן השעות המומלצות ביותר לצילומים ומהי תאורה אחורית, הגיע הזמן לדבר על השפעת מזג האוויר על צילומי חוץ.
צילומים בשעון חורף:
מדינת ישראל שטופת השמש שלנו מבטיחה לנו תאורה מושלמת דווקא בחורף. מפתיע, לא? זוכרים שדיברנו על שעות הזהב שבהן התאורה רכה יותר? ובכן בחורף השמש נמוכה יותר בשמים לאורך כל שעות היום, מה שעוזר לייצר אור רך יותר מפני שהיא לא מגיעה מעלינו אלא מצידנו, ובנוסף יש לא מעט עננים שעוזרים לרכך את קרני השמש.
בזכות תכונות אלה של עונת החורף, אפשר לצלם גם בצהריי היום ועדיין התאורה שתתקבל תהיה טובה. כמובן שמומלץ לכוון לשעות הזהב, אבל כל עוד מדובר בתאורה חורפית אפשר לצאת לצלם גם במהלך היום (עם עדיפות לצילום בצל או עם עננים).
כמו כן בחורף מזג האוויר נעים - לא חם מדי והאמת היא שגם לא תמיד קר מדי. החורף בארץ לא קשה יחסית (אין לנו פה סופות טורנדו ומפולות שלגים), יש הרבה ימים יפים, נעימים ושטופי שמש שאפשר לנצל אותם לצילומי חוץ.
עונת החורף מועדפת עליי במיוחד וגם על לא מעט צלמים אחרים, לא רק בגלל התאורה הרכה לאורך שעות היום, אלא בגלל סיבות נוספות כמו אפשרויות צילום מעניינות עם שלוליות והשתקפויות יצירתיות, וכמובן צילומים בסטייל חורפי עם צמר, כובעים, מטריות בצבעים מדליקים, מגפיים, מעילים וקרדיגנים אופנתיים.
עוד סיבה ממש (ממש) טובה לצלם בחורף היא היערות, שהופכים מייבשים וצהובים לירוקים ופורחים בעיקר בחודשים פברואר-מרץ בהם מתרחשת פריחה נפלאה בין היתר של רקפות וכלניות בשלל צבעים, כך שהפריחה לא שמורה רק לעונת האביב.
פריחה מרהיבה ביער בחורף.
כמה מילים גם על צילום בשעון קיץ:
עונת האביב בדרך כלל אידיאלית לצילומים בחוץ, הכל פורח ונעים בחוץ (לא חם מידי עדיין). אך בחודשים יולי אוגוסט אולי תהיה לכם דילמה קשה בין לברוח למקום עם מזגן לבין
צילומים בחוץ.
החלטתם לא לוותר על צילומים מיוחדים בחוץ? פשוט קבעו את הצילומים בשעות הזהב, מה שמבטיח מזג אוויר נעים יותר (שיא החום בדרך כלל מגיע בצהרי היום), וקחו בחשבון שצילומי חוץ בדרך כלל מתקיימים בצל, ובצל תמיד יותר נעים.
אור אחורי רך בשעות הזהב בקיץ.
לא משנה באיזו עונה החלטתם להצטלם, זכרו שצילומי חוץ הם מיוחדים, קסומים ומהנים במיוחד. אל נא תחששו מאמא אדמה הארץ ישראלית, לרוב היא מטיבה עמנו, ולמזלנו יש לנו את דני רופ שתמיד יכול לחזות לנו כמה ימים מראש אם יום הצילומים שלנו לא יתאים (למשל גשם זלעפות או שרב כבד), ותמיד אפשר לשנות את תאריך הצילומים או להחליף ללוקיישן פנים.
אז מהי העונה המועדפת עליכם לצילומים? אתם מוזמנים לשתף חוויות ואף לספר כיצד המאמר תרם לכם.
נכתב באהבה למקפצים בשלוליות בגשם וגם לאלה שאוהבים לבנות ארמונות בחול,
אורלי לירז
Comments